Zijn jouw oren blij met jou?

Algemeen

Je oren zijn superbelangrijk. Niet alleen ziet je hoofd er gek uit zonder, maar ze zijn ook daadwerkelijk van enorm belang voor je zintuigelijke waarneming. Dit weten we natuurlijk allemaal, maar zorg jij ook echt goed voor je oren? Of heb je wellicht een audicien aan huis nodig die er even goed naar kijkt? En wat weet je eigenlijk over oor verzorging? 

Praktisch 

Het oor is, in principe, een zintuigelijk orgaan wat vrij weinig van ons nodig heeft. Ogen moeten beschermd worden tegen fel licht, scherpe objecten, krassen, vuil, noem het maar op en het oog is er waarschijnlijk kwetsbaar voor, én je zicht kan achteruitgaan zonder dat daar een reden voor is behalve genen en pech; je smaak kan worden aangetast door hitte, kou en ziekte. Maar je oren? Je oren zijn solid en staan eigenlijk altijd voor je klaar… behalve als je er dus niet goed voor zorgt. Oor verzorging is tweeledig; ten eerste is er het praktische deel. Je ziet/hoort misschien weleens mensen die het oorsmeer graag uit hun oog verwijderen en dit met een wattenstaafje doen. Doe dit nooit! Hiermee kan je het oorsmeer verder je gehoorgang in duwen en dit kan je gehoor dempen en zelfs je trommelvlies beschadigen. Er zijn speciale stokjes en andere tools voor om dit te doen die maar een Google-search weg zijn, en als het écht een probleem wordt moet je er gewoon naar laten kijken bij een specialist.

Preventie

En dan is er nog het meer abstracte deel van zorgen voor je gehoor, iets wat je eigenlijk preventief moet doen. We leven in een tijd van gehoorschade; alle technologie wordt steeds beter, sterker, groter, en zo ook de speakers. Steeds meer festivals waar de muziek lang niet altijd onder de decibelgrens blijft (in sommige landen is er niet eens een officiële grens óf wordt deze afgesteld op mensen die oordoppen dragen, niet zonder). Je moet dus voorzichtig zijn met je oren en met waar je ze precies aan blootstelt. Het klassieke riedeltje gaat helaas ook hier wel op: nooit te harde muziek en nooit te dicht bij de boxen. Laat ook regelmatig je gehoor testen bij een audicien, desnoods een audicien aan huis. 

 

Kortom, je gehoor heeft weinig van je nodig behalve een beetje verzorging en een beetje preventieve actie. Wees dus lief voor je oren en gun dat ze!

Geef een reactie

Scroll to top